PENANAMAN TEBU
TEBU KUNING (Saccharum officinarum Linn) merupakan sejenis tanaman kontan dari keluarga Graminae yang diproses untuk mendapatkan airnya atau ada yang memproses untuk dijadikan gula. Tebu Kuning ditanam di Malaysia di kawasan khas atau sebagai tanaman selingan dalam pokok getah atau kelapa sawit yang baru dibuka. Keluasan tanam tebu di Malaysia direkodkan sebanyak 1,020 hektar dengan penghasilan sebanyak 17,800 metrik tan pada tahun 2010 dimana kawasan utama penanaman tebu kuning di Negeri Johor terutama di Daerah Muar, Johor serta Batu Pahat dan juga di Daerah Kuching Sarawak. Tebu kuning merupakan satu tanaman yang di tanam untuk kegunaan domestik dan juga di ekspot ke Singapura dalam bentuk tebu segar. Artikel tengahari ini saya menulis teknologi penanaman tebu kuning untuk panduan mereka yang ingin mengusahakannya sebagai panduan asas sahaja. Kalau betul-betul berminat boleh memohon kursus di Jabatan Pertanian atau buat latihan 'hands-on' dengan petani atau pengusaha tebu.
Pokok tebu kuning merupakan sejenis tumbuhan yang mempunyai batang beruas tegak tanpa cabang dan tumbuh pada rumpun diatas tanah yang subur. Batang Tebu berbentuk selinder dengan panjang sekitar 1.8 - 3.0 meter dan ruas berukuran sekitar 5'0 - 10.0 cm garispusat. Saya dapati setiap ruas tebu mempunyai mata tunas dan boleh digunakan untuk bahan tanaman. Tebu ditanam menggunakan keratan batang yang mempunyai mata tunas dan disusun dalam longkang barisan tanah. Daun tebu berbentuk memanjang 2-4 meter yang keluar dari bahagian pucuk dengan lebar daun 4-8 cm. Tebu kuning mempunyai akar serabut dipangkal pokok dan berakar cetek. Satu rumpun pokok tebu mempunyai 6 - 12 batang pokok dan jika di uruskan dengan baik dan untuk dapatkan kualiti baik perlu tinggalkan kurang 6 batang setiap rumpun.
No.
|
Aktiviti Ladang
|
Catatan/Jangkamasa
|
1.
|
Pembersihan Kawasan
| |
|
| |
2.
|
Pembajakan
| |
|
· Sebaik sahaja kawasan penanaman bersih.
· 7 hari
| |
3.
|
Pemagaran
| |
|
| |
4.
|
Penanaman benih tebu
| |
|
| |
5.
|
Penutupan benih tebu
| |
|
| |
6.
|
Membaja NPK15
| |
|
| |
7.
|
Penjarangan
| |
|
| |
8.
|
Kawalan Perosak
| |
|
| |
9.
|
Kawalan Rumpai
| |
|
| |
10.
|
Pembuangan daun kering
| |
|
| |
11
|
Membaja NPK15
| |
|
| |
12
|
Menuai Hasil
| |
|
| |
13.
|
Jualan dan Pemasaran
| |
|
| |
14.
|
Aktiviti Lepas Tuai
| |
|
|
No comments:
Post a Comment