PENANAMAN LADA HITAM
lada hitam(piper nigrum linn)yang dipercayai berasal dari barat-daya india. rempah daripada keluarga piperaceae yang digunakan dengan meluas diseluruh dunia. serbuk lada hitam digunakan sebagai perasa makanan merupakan produk buah daripada tumbuhan tropika jenis memanjat. di malaysia tanaman lada hitam banyak ditanam di sarawak selain daripada sedikit sedikit di johor(kulai) dan sabah. keluasan tanaman lada hitam di malaysia adalah pada kadar sekitar 13,000 hektar dimana kebanyakannya ditanam oleh pekebun kecil terutama di negeri sarawak.
Pokok lada hitam
hidup subur di kawasan beriklim tropika yang panas dan lembap.Lazimnya, lada
hitam akan dibiak daripada keratan
batang dan pembiakan menggunakan
biji jarang dilakukan. Pembiakan daripada biji bagaimana pun hanya untuk tujuan
penyelidikan bagi mendapatkan varieti-varieti baru yang tahan penyakit dan
mengeluarkan hasil tinggi. Sistem akar berkembang daripada akar adventitius
yang terbentuk pada bahagian buku keratan batang yang ditanam. Daun akan keluar
pada setiap buku semasa peringkat tumbesaran keratan pucuk utama.
Akar adventitius juga akan berkembang
untuk membantu pucuk melekat pada tiang sokongan. Pada setiap buku, mata tunas
aksil tumbuh menjadi dahan sisi dan seterusnya akan mengeluarkan sulur buah.Bunga lada keluar pada buku yang bertentangan dengan setiap daun
di dahan sisi. Kebanyakan kultivar lada mempunyai bunga dwiseks yang
kebiasaannya mengalami pendebungaan sendiri. Buah lada yang lebih dikenali
sebagai beri, berwarna hijau dan berkeadaan lembut di peringkat awal
pembentukan. Ia bertukar ke warna hijau tua dan menjadi keras apabila matang.
Kulit luar (eksokarpa) berwarna kuning dan merah cerah dan
menjadi lembut apabila masak. Setiap beri lada mengandungi biji tunggal yang
diselaputi isi buah (mesokarpa). Lada hitam terdiri daripada
keseluruhan beri yang telah dikeringkan manakala lada putih adalah biji
lada. Rasa pedas buah lada adalah disebabkan oleh kehadiran alkaloid piperine, chavisine dan piperettine manakala minyak pati menghasilkan aroma lada.
Kedua-dua sebatiantersebut membentuk oleoresin yang dapat diperolehi melalui
proses ekstraksi pelarut. Kepedasan lada juga dipengaruhi oleh varieti
dan persekitaran penanaman lada.
Di Sarawak, lada ditanam sebagai Tanaman Tunggal (monocrop) tanpa naungan terutamanya di kawasan lereng yang bercerun landai dan
curam. Untuk kebun lada yang terletak di kawasan rendah dan mendatar maka
sistem parit perlu disediakan. Pokok lada ditanam di atas busut yang disediakan
semasa penyediaan tanah. Secara tradisional, pekebun mengamalkan merumpai
bersih kebun lada mereka. Amalan ini sering mengakibatkan hakisan tanah yang teruk,
oleh itu pekebun lada kini digalakkan menanam tanaman penutup bumi. Masa
yang paling sesuai menanam lada adalah di antara bulan Oktober hingga
Disember. Bahan
tanaman yang boleh digunakan ialah keratan tanpa akar, keratan berakar
atau keratan dalam polibeg. Jarak
antara tanamanyang disyorkan ialah 2.5m x 2.0m (2,000 pokok lada/hektar). Keratan yang
baru ditanam perlu diberi naungan atau lindungan sehingga ia tumbuh dengan
sempurna. Pokok lada yang masih muda dilatih untuk tumbuh memanjat pada
tiang sokongan. Secara tradisional, tiang kayu belian digunakan sebagai
sokongan.
No comments:
Post a Comment